Vervolg afbeelding pagina's

Blog

 Terug
2 maart 2019
Jet verharen

Jet verharen

Jet haar nieuwe strategie

December 2016

Op 5 december 2016 schreef ik de volgende blog over Jet haar verhaarlogica:

Het is prachtig en koud winterweer, dus besluit Jet dat het tijd is om te verharen! Na de tweede kambeurt oogt ze al een maat smaller. Als straks al het oude haar er uit is, zal dat twee maten zijn. De vorige jaren duurde het een tot twee maanden voordat de nieuwe, kortere vacht op volle sterkte is.
Naar mijn idee is het een onlogisch moment om midden in de winter de lange volle vacht los te laten. Jet denkt daar anders over; dit is het vierde jaar waarop ze consequent voor de feestdagen verhaart.

Voor wie me vanmiddag heeft zien kammen en dacht dat ik over Jet heen gebogen stond: Jet parkeert zichzelf in. Meestal doet ze dat zijdelings, soms gaat ze tussen mijn benen staan en komt zo onder mij te staan. Als een zijde genoeg gekamd is, draait ze naar de andere kant. Op het moment dat ze een pauze nodig heeft, draait ze een rondje, rekt zicht uit en parkeert zich daarna weer in. Het einde van de kamsessie markeerde ze vandaag door stokjes zoeken en mee rond te rennen.
Wat achter bleef wat een tapijt van witte plukken wol.

Maart 2019

Ook in 2017 en 2018 hield Jet vast aan haar logica om voor de kerst te verharen. Afgelopen winter vormde daar de uitzondering op. Vanaf februari begon de oude vacht met plukken los te laten.
Ik ben benieuwd of de afwijking van het verhaartijdstip gekoppeld is aan het cyclus. Ze werd vorig jaar een maand later loops dan andere jaren.

In de loop van de jaren hebben Jet en ik nog meer variaties op het kammen gevonden. Soms is dat nog steeds buiten. Wat als voordeel heeft dat Jet zich ondertussen vermaakt met de geuren die haar neus in waaien. Meestal staat ze dan.
In de keuken of woonkamer is ook een optie. Jet wisselt het staan en liggen dan af en loopt tussendoor vaak even een rondje.
Vorige maand ontstond de kamsessie op de bank. Ik was nieuwsgierig of ze er voor zou kiezen om te blijven liggen. Aangezien ik de grote, makkelijke stukken al ontdaan had van de ondervacht. Wat overbleef was haar kraag en haar staart. Haar staart is het minst favoriete lichaamsdeel om te laten kammen. Ik vermoed dat die onder andere komt, omdat ze een hele compacte vossenstaart heeft. Ondanks dat ik in kleine slagen kam,is het moeilijke om er door te komen.
Om haar te motiveren het kammen van haar staat toe te laten, heb ik haar geregeld geclickt. Dat vond Jet een goede deal, want ze bleef tot het eind toe liggen.