Vervolg afbeelding pagina's

Vuurwerkvuurwerkangst

Tips voor de jaarwisseling

De gemiddelde hond zal niet snel schrikken van een knal of wat vuurwerk. Toch ontwikkelen sommige honden angst voor vuurwerk. Onderstaande tips helpen dit te voorkomen of om goed met een angstige hond om te gaan.

Help je hond door een ontspannen, zelfverzekerde eigenaar te zijn, die verantwoordelijkheid draag en een plan klaar heeft om haar hond te begeleiden. Zoals je dat ook doet als ouder voor je kinderen.

Je kan je hond laten wennen aan vuurwerkgeluiden door te trainen met een CD met vuurwerkgeluiden. Door de combinatie van de CD met spelletjes of eten krijgt je hond een positieve associatie met vuurwerkgeluiden. Het is verstandig om op tijd met deze training te starten en het liefst pups al te wennen aan verschillende geluiden.

Je eigen reactie is van invloed op het (toekomstige) gedrag van je hond. Hoe je het beste kunt reageren, hangt af van het angstniveau en de geschiedenis met geluiden. Als je hond niet bang is voor geluiden en hij schrikt licht van een knal (hij kijkt en/of staat even stil), kan je het beste zelf rustig blijven en er niet op reageren. De kans is groot dat je hond even kijkt hoe jij reageert. Blijf je zelf rustig (diep uitademen), dan zal hij dit opvatten als een teken dat er niets aan de hand is.

Indien je hond wat erger geschrokken is (intentie tot vluchten, onrustig in gedrag) maar nog wel bereikbaar is, help je hem door hem actief te begeleiden. Dit kan door rustig en met een lage stem te benoemen dat het vuurwerk is en samen met je hond (eventueel na samen kijken) de andere kan op te lopen. Indien nodig aangevuld met het bieden van een alternatief. Zoals samen zoeken naar een geur in het gras (zelf kijken of met je hand door het gras gaan, muizenhol opzoeken of een brokje (niet lokken, wel laten zoeken). De intentie is dat je hond zich herstelt van zijn angst omdat jij aangeeft dat vluchten niet nodig is en jullie samen iets anders gaan doen.

Het kan ook zijn dat je hond zo geschrokken is dat hij niet meer bereikbaar is voor jou (hij vlucht, trilt hevig, neemt geen eten meer aan, valt niet af te leiden). Dan rest je niets anders dan jouw hond veiligheid te bieden. Voor de meeste honden betekent dat naar binnen kunnen gaan. Voor sommige honden helpt het om ze op hun plaats te laten liggen (omdat het die honden duidelijkheid en daarna ontspanning geeft). Maar als dat voor jouw hond niet helpt, geef hem de gelegenheid zelf een plek te kiezen, ook als dit onder tafel o.i.d. is. In deze situatie help je jouw hond door er wel voor hem te zijn. Bijvoorbeeld door in de buurt van hem te zitten, rustig te blijven in je bewegingen en eventueel de radio aan te zetten ter verbloeming van geluiden. Troost (aaien, praten, voeren) je hond niet in deze situatie, daarmee bevestig je hem juist in zijn angst. Vergelijk ook dit met hoe je omgaat met kinderen die bang zijn voor bijvoorbeeld onweer.

Specifieke tips voor de dagen rond de jaarwisseling:
 • Laat je hond rond de dagen om de jaarwisseling aangelijnd uit. Gebruik eventueel een lange lijn. Voorkom hiermee dat je hond bij schrik leert dat vluchten een oplossing is.
 • Laat geen gezinsleden met je hond lopen die zelf schrikkerig reageren op vuurwerk. De kans is dan groter dat de hond ook schrikt en angstig wordt.
 • Kies indien nodig alternatieve locaties, routes of tijden voor je wandelingen. Ga bijvoorbeeld in het bos i.p.v. het dorp of de stad wandelen of wandel extra vroeg of laat wanneer er geen jeugd op straat is met rotjes.
 • Probeer tijdens de wandeling de aandacht van je hond bij u te houden, hij heeft dan minder tijd om met geluiden bezig te zijn. Neem zijn favoriete speeltje of lekkers mee en combineer dit eventueel met wat oefeningen. Let er wel op dat je oefent en speelt voordat je hond schrikt, niet als hij al geschrokken is.
 • Daarnaast is het buiten een goede optie om zelf te doen alsof je snuffelt. Ga op je hurken zitten en doe alsof je heel erg geïnteresseerd bent in een stukje gras of riet. Frummel met je handen over de grond, focus alsof je wat ziet en verstop/gooi een snoepje in de buurt. De bedoeling is dat je hond mee komt doen met snuffelen en daardoor zijn focus verlegt, waardoor zijn spanning af kan vloeien. Oefen dit natuurlijk eerst en ook op momenten zonder knallen.
 • Laat je hond tijdens oudjaar ruim voor 24.00 uur uit.
 • Laat je hond tijdens de jaarwisseling niet alleen.
 • Verzacht de omstandigheden tijdens de jaarwisseling door gordijnen en ramen te sluiten en muziek aan te doen.
 • Geef je hond afleiding met een lekker bot, speeltje, gevulde Kong, oefeningen of kunstjes voor en tijdens het vuurwerk.
 • Voor sommige honden met angst voor vuurwerk is een pension een goed alternatief. Doordat deze in het buitengebied liggen, zal je hond geen tot weinig vuurwerk horen. Reserveer op tijd.
 • Schat je in dat je hond bijzonder gevoelig is voor vuurwerk, overleg dan op tijd met de dierenarts over ondersteunende medicijnen (DAP halsband of Telizen). De reguliere kalmeringsmedicijnen zijn geen aanrader, omdat door deze medicijnen het gehoor sterker werkt en het spieren verslapen.
 • Op homeopatisch gebied is Bach Rescue Remedie wel een aanrader. Dit is een bloesemextract en verkrijgbaar bij de drogist. Het brengt verlichting bij spanning en stress, daarnaast helpt het je hond rustig te blijven terwijl hij wel alert blijft. De dosering is 4 keer per dag 4 druppels of druppels in het drinkwater in een bak van aardewerk (geen metaal).
 • Voor de honden die rond de jaarwisseling zo onder de indruk zijn van het vuurwerk dat ze niet meer buiten poepen, is het (tijdelijk) voeren van vers diepvriesvlees een optie. Omdat het voer hoogwaardig is, is de hoeveelheid ontlasting veel minder (1/3 tot 1/2 ) in vergelijking tot het voeren van brokken. Het is wel belangrijk dat je hond het voer al (minimaal een paar dagen) gewend is ter voorkoming van diarree.
 • Hersenwerk kan je hond helpen zijn focus te verleggen als om 24.00 uur de vuurwerkpiek is.

Een ontspannen jaarwisseling!