Vervolg afbeelding pagina's

Dog Dopenhagen Comfort walk airVoordelen van een tuig

Een tuig heeft veel voordelen boven een halsband:
  • De druk komt op het borstbeen in plaats van het strottenhoofd (wat bij honden net zo gevoelig is als bij  mensen, ervaar zelf het gevoel en verschil).
  • De hals blijft vrij, waardoor de luchtpijp, zenuwen, bloedvaten, lymfevaten e.a. de ruimte houden om hun werk te doen.
  • De druk wordt over een groter deel oppervlak verdeeld, in plaats van piekbelasting op nekwervels bij trekken aan een halsband.
  • Het geeft meer draagcomfort voor je hond, een lager stressniveau, waardoor een grotere kans op het lopen aan een slappe lijn.
  • Laat het je hond en jezelf ervaren. De kans is groot dat jullie beide niets anders meer willen.

 Er zijn vele soorten tuigen op de markt. Mijn voorkeur gaat uit naar een tuig met een rugstuk en dat op 5 punten verstelbaar is. Hierdoor is het tuig het beste aan te passen aan (de groei van) je hond. Het rugstuk zorgt er voor dat de oksels (en lymfevaten) vrij blijven.

Bij instaptuigen ontbreekt het rugstuk, waardoor het tuig meestal te weinig ruimte geeft aan de oksels. Het enige nadeel aan het tuig met rugstuk is dat het over de kop moet, wat sommige honden vervelend vinden.
Van het merk Abaca hebben we ook tuigen op voorraad met sluitstukken op de schouderdelen, waardoor dit model dat niet over de kop hoeft.

Voor meer informatie over het effect van een tuig vs een halsband zie het heldere artikel van Free Dogz.