Vervolg afbeelding pagina's

Kazan - Mayke van BoxselHistorie van Hondenschool Akili

Van eigen 'probleemhond' naar andere eigenaren begeleiden

Mijn liefde voor honden is al jong ontstaan door herplaatshond Kazan. Eenmaal op kamers, was mijn eerste rit naar het asiel. Ik koos voor kruising Herder Josca van een jaar en kreeg het advies om naar cursus te gaan. Het was de tijd van de slipketting en van foei roepen. Het ongewenste gedrag van Josca werd er niet minder van.

Josca - Iris TjalkesIk ging me verder verdiepen in hondengedrag en de rol van opvoeding en kreeg handvatten voor de begeleiding gedurende de hele dag. Het ongewenste gedrag van Josca nam af.

Na verloop van tijd ben ik als vrijwilliger gaan assisteren bij lessen op de hondenschool waar ik zelf met Josca trainde. Na een paar jaar werd ik gevraagd om samen de hondenschool te runnen. Dat was de tijd dat de clicker en positief trainingen hun intrede deden.

Van dominantie naar communicatie

In 2001 ben ik mijn eigen hondenschool begonnen in Aduard, Akili. De eerste jaren was het dominantiemodel nog een belangrijke peiler. Pien, mijn kruising Border Collie, wees mij dagelijks op de ‘onzin’ van deze rangordevisie. Gelukkig zijn we in de loop der jaren gegroeid van commanderen naar communiceren en kunnen we de band met onze hond echt versterken.

De recente inzichten op het gebied van de communicatie hond–mens, de lichaamstaal van honden en de kalmerende signalen betekenden een groot omslagpunt in mijn visie en werkwijze. Met als gevolg kleinere groepen, nog meer oog voor het welzijn van hond en eigenaar en meer nadruk op het vergroten van de band en het wederzijds vertrouwen.

Dankzij Witte Herder Jet blijf ik zelf dagelijks bezig met opvoeden en zoeken naar manieren om mens en hond harmonieus te laten samenleven. Ook bezoek ik regelmatig workshops, seminars en lezingen om mijn kennis en vaardigheden verder te vergroten.