Vervolg afbeelding pagina's

Puptips

Direct aan de slag

Jet en zus - Mayke van BoxselMet deze puptips kan je direct van start zodra jouw pup in huis is. Daarnaast geeft het een idee van onze opvoedvisie. Heb je behoefte aan een uitgebreide versie dan is het boek Puppywijs een aanrader (ook ter voorbereiding van de komst van je pup). Dit boek is bij ons te koop.

Zindelijkheid

  • Voorkom dat jouw pup de fout in gaat. Dat doe je door goed te letten op signalen van aandrang zoals onrustig zijn en rondjes draaien. Een ongelukje betekent dat je zelf niet goed opgelet hebt.
  • Ga met je pup naar buiten na het eten, spelen, slapen en andere momenten van fysieke of mentale opwinding. Doe dit op een vaste plek en aan de lijn, zodat jouw pup op den duur begrijpt dat er op deze plek gepoept en geplast hoort te worden.
  • Bij ongelukjes je pup niet straffen, maar optillen en buiten zijn behoefte laten doen.
  • Om je pup 's nachts zindelijk te krijgen, helpt het als hij zich comfortabel en ontspannen voelt. Voor de meeste pups is het daarom fijn de eerste tijd bij jou in de buurt te slapen. Hoe meer ontspanning, hoe groter de kans dat hij door slaapt en zijn stofwisseling ook slaapt. Ben je erg zuinig op je eigen nachtrust en is samen slapen voor jouw pup onvoldoende om de nacht droog door te komen, is het een optie om tijdelijk de eet- en drinktijden aan te passen. Geef je pup dan na 18.00 uur geen eten en drinken meer. Zet eventueel 's nachts halverwege de wekker en indien dit goed gaat, zet je iedere nacht de wekker een half uur later. Op deze manier is jouw pup binnen anderhalve week 's nachts zindelijk en voorkom je dat jouw pup leert om jou uit bed te blaffen.
  • Het is erg handig als je pup op commando kan poepen en plassen. Je kan dit aanleren door het woord aan het gedrag te koppelen. Terwijl je pup zijn behoefte doet b.v. 'plassen' zeggen. Als je dit een of twee weken volhoudt, is bij de meeste pups het kwartje gevallen. Dan kan je het commando toepassen door het te zeggen en daarna hoopvol te wachten op het poepen of plassen.
  • Gebruik geen krant om je pup zindelijk te maken. Hiermee leer je jouw pup dat hij in huis zijn behoefte mag doen. Dat was nou net niet jouw en mijn bedoeling.

Gewenst en ongewenst gedrag

  • Beloon gewenst gedrag met eten, aaien en/of lieve woordjes zodat jouw pup weet wat je van hem verwacht.
  • Voorkom dat je pup de fout in gaat. Zorg daarvoor voor een goede balans tussen mentale en fysieke inspanning en ontspanning. Je pup zal dan meer voldaan zijn in zijn behoeften en minder snel ongewenst gedrag vertonen. Zorg daarnaast voor speeltjes, kluiven en ruim spullen waar hij niet aan mag komen op. Maak eventueel gebruik van een bench of hekje om jouw pup zijn rust en duidelijkheid te geven.
  • Maak de bench leuk door je pup er eten en kluiven te geven. Eventueel aangevuld met jouw nabijheid.
  • Gebruik geen foei, nee e.d., omdat dit negatieve aandacht is voor jouw pup. Investeer in wat je wel wilt dat je pup leert.
  • Ongewenst gedrag wat niet te negeren valt (zoals knagen op meubilair of eten stelen), kan je stoppen door de focus van jouw pup te verleggen. Dit doet je door bijvoorbeeld op een andere plek met iets geluid te maken, te bewegen o.i.d. Op het moment dat je pup gestopt is met het ongewenste gedrag, kan je hem als alternatief een speeltje of kluif geven. Let er wel op dat jouw pup het ongewenste gedrag niet gaat gebruiken om een speeltje of aandacht van jou te krijgen. Vraag je daarnaast af af wat de reden is dat jouw pup ongewenst gedrag vertoont, wil hij (negatieve) aandacht, verveelt hij zich of is hij juist oververmoeid.
  • Geef jouw pup tijd om te herstellen (fysiek en mentaal). Gun hem daarom 18 tot 20 uur rust en slaap per dag.

Opspringen

  • Dit kan je voorkomen door zelf rustig te zijn in woord en lichaamstaal. Als je pup tocht opspringt kalmeer hem door oogcontact te verbreken, te zwijgen, rug toe te draaien en/of weg te lopen. Leg het kalmeren (of voor hun 'negeren') ook uit aan partners, kinderen, bezoek etc.
  • Voorkom ongewenst gewoontegedrag door jouw pup op tijd af te leiden met een kluif, indien nodig met de begrenzing van de lijn of bench voordat het bezoek in de kamer is. Geef jouw pup pas de ruimte om naar het bezoek te gaan als hij rustig is, het bezoek geïnstrueerd is en jij jouw aandacht erbij hebt.

Wandelen

  • In verband met de kwetsbare gewrichten is het verstandig je pup het eerste jaar bewust en gedoseerd belasten. De richtlijn is 5 minuten wandelen per maand dat de hond oud is. Dit betekent dat de wandeling van een pup van 3 maanden slechts 15 minuten duurt. Dit staat los van de korte uitlaatmomenten voor het poepen en plassen. Bedenk dat in huis met balletjes gooien geen alternatief is omdat remmen en draaien een zware belasting vormen voor de gewrichten, zeker op een gladde vloer.

Lopen aan de lijn

  • Het is de bedoeling dat jouw pup leert om aan een slappe lijn mee te lopen. Prijs je pup daarom als de riem slap hangt en je pup rustig loopt! Als je pup voor jou uit loopt en aan de lijn wil gaan trekken, mag hij hier geen succes mee hebben omdat hij zijn gedrag dan zal herhalen. Stap op tijd uit zijn dode hoek en draai met je buik in de richting waar je wel heen wil. Nodig je pup eventueel uit met je hand (met voer) en/of door even door je hurken te gaan.

Aanleren van oefeningen

  • Mijn advies is om tot aan de pupcursus nog geen oefeningen aan te leren. De reden is dat commando's de juiste betekenis dienen te krijgen. Voor een pup hebben woorden als 'hier' en zit net zoveel waarde als het woord koffiemelk. Om er voor te zorgen dat jouw pup het woord 'hier' daadwerkelijk associeert met bij jou komen, krijg je in de pupcursus uitleg hoe je dat het beste kunt aanleren. Gebruik tot die tijd de woorden niet die je in de toekomst als oefeningen in wilt gaan zetten.

Socialiseren en wennen aan omgeving

  • Socialiseer jouw pup gepast. Dat wil zeggen leer hem dat hij niet naar alle mensen en honden toe mag, wel dat mensen en honden leuk zijn.
  • Wen je pup aan zijn omgeving in een mate die hij aankan. Ga met hem op pad, ook buiten het rondje om huis. Neem bij nieuwe situaties zoveel afstand dat het voor jouw pup een positieve ervaring is. Beperk het wennen tot een paar minuten.


Succes!