Vervolg afbeelding pagina's

Sascha - Raoul la CroisVermaak en daag jouw hond uit

Fysiek en mentaal in balans

Fysieke uitdaging

Bij het moe maken van de hond, wordt meestal als eerste gedacht aan meer en langere wandelingen in een hoger tempo. De meeste honden volbrengen dit moeiteloos en staan na een korte rustperiode klaar voor de volgende wandeling. Een hond heeft fysiek meestal minder nodig dan de meeste eigenaren denken. Daarnaast is het bezwaar van te hoge fysieke belasting dat je hond zijn adrenaline niveau stijgt. Dit heeft als gevolg dat zijn mentale lontje korter wordt en hij positief en negatief reactiever wordt. Denk aan opspringen, happen, trekken aan de lijn, blaffen of uitvallen.

Zoek daarom naar de balans die past bij jouw hond. Dat kan per dag(deel) en leeftijdsfase veranderen. Geef je hond de gelegenheid los te lopen (of aan een 10 meter lijn), zodat hij kan kiezen om een sprint te trekken. Bij voorkeur iedere dag en minimaal om de dag. Investeer in de kwaliteit van de wandeling in plaats van het inzetten op kwantiteit. De kwaliteit van de wandeling kan je verhogen door je hond de tijd te geven om te snufflen. De meeste honden waarderen de nieuwe indrukken van nieuwe wandellocaties. Door je pup of hond kort mee te nemen in de auto, liggen er meer wandelroutes binnen jullie bereik.

Verhoog het contact met je hond door tijdens de wandeling contactmomenten te creeeren. Bijvoorbeeld door voer te verstoppen, samen te zitten, te aaien en/of even te oefenen.

Snuffeltuinen is een project om hondeneigenaren in Nederland samen te brengen. Vind hier tuinen om te bezoeken of meld jouw tuin of erf aan zodat andere honden hun geuren bij jou thuis bezorgen.

Mentale uitdaging

Door je hond mentaal uit te dagen, zorg je voor voldoening en daarmee voor ontspanning en rust na afloop. Met de volgende voorwerpen en activiteiten kan je jouw hond mentaal meer uitdagen.

Zoekspelletjes

Veel honden vinden het geweldig om hun neus te gebruiken bij het zoeken van een speeltje in de kamer, tuin of in het gras tijdens het wandelen. Als je hond er wat handigheid in heeft, kan je variëren met de verstopplaatsen.

Om het moeilijker te maken is het mogelijk het speeltje hoger te verstoppen. Ook het verstoppen in lege of gevulde dozen (met proppen krat o.i.d.) of autobanden is een hogere moeilijkheidsfactor.

Beloon je hond voor het vinden en apporteren van zijn speeltje door het geven van een knuffel, prijzend woord of wat lekkers.

Kong

De Kong is een speeltje in de vorm van een bijenkorf van dik rubber. De bedoeling is om hier iets lekkers in te doen, wat de hond er uit kan likken. Bijvoorbeeld Carnibest (vers vlees) of een stuk brood. Hoe stijver u het aandrukt, hoe moeilijker het voor uw hond is om de Kong leeg te krijgen. Om het nog moeilijker te maken kunt u de Kong met Carnibest weer in de vriezer plaatsen om er een ijsje van te maken. Dat kan ook door de Kong omgekeerd in een bakje met water zetten en er wat brokjes, worst e.a. in te laten vallen en hem in de vriezer te plaatsen. Als het water helemaal bevroren is, bikt u het ijs aan de buitenkant er af en klaar is de Kong voor gebruik. De meeste honden doen er zo langer over voordat ze de Kong leeg hebben.
 

Slowfeeder

Probeert jouw hond iedere dag zijn persoonlijk record te verbeteren op het gebied van eetsnelheid? Dan is een slowfeeder een alternatief. Dit zijn voerbakken met randen in verschillende vormen. Doordat je hond meer moeite moet doen om bij zijn voer te komen, verhoog je zijn voersnelheid. Hierdoor heeft hij langer plezier van zijn maaltijd.

Snuffelmat

Behalve dat de snuffelmat een leuk hersenwerkje is, is de mat ook geschikt om zijn dagelijkse brokken in te verstoppen. Hoe meer kleine porties, hoe dieper in de mat, hoe hoger de moeilijkheidsgraad, hoe langer het eetplezier.

Hersenwerk

De mogelijkheden van hersenwerk zijn onbeperkt. Van voer strooien tussen bladeren tot complexe spellen van Nina Otterson.
Hersenwerk voor honden is een informatieve site met uitleg over de opbouw en bordevol ideeën.
Hondenspeelotheek Bartje in de kop van Drenthe geeft privéles en verhuurt hersernwerkspellen.

Observeer je hond om er achter te komen welke mentale uitdaging hij het meeste waardeert.