Vervolg afbeelding pagina's

Tanden poetsenVenco

Tandproblemen voorkomen

Dit artikel is geschreven door Dierenartsenpraktijk Zuidhorn

De tanden van uw hond hebben verzorging nodig. Dit kan het beste gebeuren door middel van tanden poetsen. Door het poetsen wordt tandplak verwijderd waardoor geen tandsteen gevormd kan worden. Geef uw hond voldoende gelegenheid om te knagen op een goede kwaliteit rawhide (zoals Farmfood).

U kunt uw hond het beste van jongs af aan wennen aan het tanden poetsen. Oefen het liefst iedere dag kort en ga pas naar de volgende stap als de eerste stap vijftien keer goed is verlopen. Gun uw hond de tijd te wennen aan de stappen.

  1. Begin met oefenen op een gunstig moment: wanneer u en uw hond rustig zijn. Aai uw hond rustig over zijn kop en ga tussendoor een paar keer rustig over zijn neus en lippen.
  2. Til tijdens het aaien met uw vingers een lip omhoog en ga weer verder met aaien. Bouw dit uit naar beide zijkanten en de voorkant. Let er op dat u de neus en ogen van uw hond vrij houdt.
  3. Ga met uw vinger over het tandvlees. Bouw de tijd hiervan langzaam uit.
  4. Ga met uw vinger over de tanden zelf heen.
  5. Wanneer de hond dit ook toe laat kunt u met een gaasje over de tanden heen gaan.
  6. Als ook dit door de hond geaccepteerd wordt kunt u oefenen met een vingertandenborstel en/of een hondentandenborstel. Eventueel kunt u dit uitbouwen naar het gebruik van een electrische tandenborstel.
  7. Pas als u bovenstaande stappen rustig bij uw hond uit kunt voeren, bent u toe aan het echte poetsen. U kunt hondentandspray of hondentandpasta gebruiken. Poets in het begin een klein deel van het gebit zodat u stopt voordat het teveel wordt voor uw hond.
  8. Iedere dag tanden poetsen is natuurlijk het beste. Afhankelijk van gevoeligheid van de hond voor tandsteen en het soort eten wat hij krijgt, is 2 à 3 keer per week poetsen nodig om tandsteen te voorkomen. Kies bij voorkeur vaste dagen, zodat het in uw ritme zit.