Tips voor het omdoen van het tuigje
Zodat het voor jou en je hond handig en comfortabel gaat
Zie de video waarbij Louie voor het eerst in het tuigje loopt.
Met deze tips kan je het omdoen van het tuig voor je hond zo comfortabel mogelijk maken. En daarbij voorkomen dat hij in de toekomst het omdoen vervelend vindt. Meestal is dit het gevolg van het om krijgen van het tuig, in plaats dat je hond de kans krijgt om zelf in het tuig te lopen.
- Neem de tijd om het om en af doen van het tuig aan te leren.
- Laat je hond zelf kiezen om zijn kop door de opening van het tuig te steken. In het begin kan je wat eten in je hand doen om uit te nodigen. Strooi dit op de grond nadat je hond zijn kop door de opening heeft gestoken.
- Laat je hond bij het afdoen zelf zijn kop uit het tuig halen. Het voorkomt en verlaagt spanning als je hond zelf invloed uit kan oefenen op een situatie. In dit geval op welk moment en hoe (richting en snelheid) hij zijn kop uit het tuig wil trekken.
- Om happen in jouw handen en het tuig te voorkomen, is het bij pups handig om de eerste weken zoveel voer op de grond te strooien totdat jij het tuig helemaal vast hebt geclickt. Als het goed is word je hier zelf in de loop van de tijd handiger en sneller in. Als het goed is went je pup ondertussen ook aan het omdoen van het tuig en heb je in de loop van de tijd steeds minder en uiteindelijk geen voer meer nodig als afleiding.
- Maak het om en af doen van het tuig voorspelbaar. Doe het iedere keer hetzelfde, zodat je hond in positieve zin de kans krijgt om te anticiperen (kop in of uit het tuig).
- Je helpt je hond door zelf rustig (maar doortastend) te zijn en handelen. Ook is het voor je hond prettiger als je voorkomt dat je over hem heen staat. Ga eventueel op je hurken en naast hem staan.
- Stel het tuig zo goed mogelijk af. Niet strak, wel aansluitend. Het oog aan de voorkant hoort ter hoogte van het borstbeen te zitten. Verstel het tuig als je het tuig af hebt in plaats van wanneer je hond het tuig aan heeft.
- Doe de lijn met de bolle kant op de rug, zodat het palletje van de musketonhaak niet in de rug van je hond prikt.
Voor mogelijkheden (en alternatieven van rinkelende penningen) van het vermelden van je hond zijn naam en jouw telefoonnummer zie deze blog.