13-5-2016 afkoelen

De mussen vallen van het dak, maar Jet neemt nog geen afscheid van haar wintervacht. Ondanks dat heeft ze weinig last van de warmte. Dat komt o.a. doordat Jet erg goed is in dutten op het heetste moment van de dag.
Ik pas het wandeltijdstip, -locatie en -lengte aan. Dat houdt in dat we een kort rondje lopen op een plek waar ze even kan zwemmen. Uit zichzelf zwemt ze een paar meter. Leuker en zinvoller vindt ze het om een stok te zoeken en apporteren. Om de adrenalinepiek iets af te vlakken, moet ze aan de waterkant liggen terwijl ik de stok in het water gooi. Vanwege mijn beperkte werpcapaciteiten is het altijd een verrassing waar de stok terecht komt, dat houdt het spannend.
De deal is dat Jet daarna oogcontact maakt voordat ik 'zoek' zeg. Dat is voor haar het startschot om vol overtuiging de stok te zoeken. Vaak doet ze dit op zicht en zwemt ze er zo hard als ze kan in een rechte lijn op af. Soms is ze de stok kwijt en zwemt ze zoekend rond. Deze variant heeft mijn voorkeur omdat dit rustiger verloopt.
Als Jet de stok in haar bek heeft, vindt ze dat ze zo strak mogelijk een bocht van 180 graden moet maken om de stok te brengen.
Op de kant lijkt Jet met haar natte vacht de helft dunner en langer. Per uitschudronde komt daar weer 1/3 van haar vachtvolume bij. Het uitschudden probeer ik nog steeds op commando te zetten. Dat doe ik door tijdens het uitschudden 'schudden' te zeggen. Aangezien ze niet dagelijks zwemt en schudt, zit hier weinig schot in.
Afhankelijk van hoe lang Jet heeft gezwommen, herhalen we dit ritueel 3 tot 5 keer. Als het aan Jet ligt herhalen we het 30 keer. Maar aangezien dit een verkapte vorm is van balletjes gooien en dus adrenaline opwekt, is 3 tot 5 keer een compromis.

De ondiepe waterbak van de paarden gebruikt ze weinig uit zichzelf. Maar voor Themba is het een must en dan gaat Jet mee. Een natte vacht in combinatie met spelen in het zand van de paardenbak heeft als gevolg een grauwe hond en zangfestijn in huis (er past heel veel zand in een natte wintervacht). Maarja, dat is niet Jet haar probleem.